Covid-19 dhe pasojat e tij në Shqipëri
May 4, 2023
Covid-19 dhe pasojat e tij në Shqipëri
Në vitin 2019, një virus i panjohur u zbulua në Kinë dhe u përhap shpejt në të gjithë botën. Ky virus u bë shkak për pandeminë COVID-19, që ndërpreu jetën e njerëzve në mënyra të paimagjinueshme dh...
Read More
Shëndeti mendor dhe rrjetet sociale
May 4, 2023
Shëndeti mendor dhe rrjetet sociale
Shëndeti mendor është një temë e rëndësishme, po kështu është edhe roli i mediave sociale në jetën tonë të përditshme. Kontrollojmë e-mailin, i përgjigjemi miqve në Whatsapp, shohim lajmet e fundit...
Read More
Askush nuk më mësoi që...
May 4, 2023
Askush nuk më mësoi që...
Prindërit dhe mësuesit mundohen të ulen e të flasin me adoleshentet për shumë tema që i mendojnë të arsyeshme për formimin dhe jetën e tyre. Shkolla, mos pi duhan, mos pi alkool, edukohu, mëso, das...
Read More
Martesat e hershme në Shqipëri
May 4, 2023
Martesat e hershme në Shqipëri
Martesa e fëmijëve apo ndryshe martesa zyrtare ose bashkimi jo-zyrtar i çdo personi nën moshën 18 vjeç, është një ndër plagët ende të hapura në Shqipëri, megjithatë duket  se është harruar. Ky lloj...
Read More
Lajmet, të vërteta dhe të rreme
April 4, 2023
Lajmet, të vërteta dhe të rreme
Në botën e sotme, media ka fuqinë të modeloje perceptimet dhe opinionin publik mbi ngjarje te caktuara. Marrëdhënia midis medias dhe se vërtetës është tepër komplekse dhe duhet eksploruar ne detaje...
Read More
April 4, 2023
Ndikimi i mediave sociale në shoqërinë moderne
Ne po jetojmë në një kohë kur mediat sociale janë bërë pjesë e rëndësishme e jetës sonë.  Nga Facebook në Instagram, Twitter në TikTok, njerëzit janë të lidhur me njëri-tjetrin në mënyra të reja dh...
Read More
Mediat sociale dhe fëmijët
April 4, 2023
Mediat sociale dhe fëmijët
Marrëdhënia e mediave dhe adoleshenteve. Një marrëdhënia qe çdo dite e me shume behet me e mire dhe e ngushte . E këta te rinj ketë marrëdhënia nuk e shfrytëzojnë për te patur ndikim pozitiv tek ta...
Read More
Zëri Ynë
April 4, 2023
Zëri Ynë
Thuhet se jeta ndahet në disa periudha. Ato janë fëmije, i rritur, dhe i moshuar. Të gjitha këto periudha na falin kujtime na edukojnë na rrisin … Çdo kujtim qe në mbajmë është një thesar i ç...
Read More
Mësuesi im
April 4, 2023
Mësuesi im
Teksa përzgjodha tematikën e radhës për esenë e Ponder, mijëra kujtime, fragmente e imazhe më vërshuan e më rikthyen pas në kohë, aty ku një vogëlushe e ndrojtur shihte me gjithë admirim e dashuri ...
Read More
Sensibilizim për Emigracionin
February 6, 2023
Sensibilizim për Emigracionin
Emigracioni është fenomeni që ndër shekuj ka ndodhur kudo në botë, zhvendosja e njerëzve përtej kufijve të atdheut të tyre për shumë arsye, kryesisht ekonomike ka gjenezat shumë kohë para. Vendi...
Read More
“Të jetoj”
February 6, 2023
“Të jetoj”
Shoqëria shqiptare është tronditur shumë here nga vrasje të frikshme , njerëz qe humbasin logjikën, kryejnë krime nga më monstruoze. Pre e ekzekutimeve të tilla kanë rënë fëmijë gra e burra. Shumë ...
Read More
Ndikimi i medias në shoqërinë shqiptare
February 6, 2023
Ndikimi i medias në shoqërinë shqiptare
Çdo ditë kërkojmë të informohemi dhe të zbulojmë zhvillimet më të fundit në kohë reale për shoqërinë tonë. Është pikërisht media burimi kryesor i gjithë informacionit të shprehur në formën e saj...
Read More
Krimet e nazistëve ndaj Shqiptarëve
November 8, 2022
Krimet e nazistëve ndaj Shqiptarëve
8 Shtator 1943. Italia kishte kapitulluar!!! Netët e bardha të verës sikur ndriçonin Shqipërinë, bulevardet e të cilit flisnin për një madhështi të rënë, për një epokë tjetër, ku kapitullimi i kësa...
Read More
Hamleti dje, sot dhe nesër
November 8, 2022
Hamleti dje, sot dhe nesër
Letërsia, që nga fillesat e saj është përpjekur të ndërtojë modele universale të përballjes me një ekzistencë të cilën asnjëherë nuk arrin ta bësh tënden. Hamleti, princi i marrë i Danimarkës është...
Read More
Raporti i shkrimtarit me politikën
November 8, 2022
Raporti i shkrimtarit me politikën
Në qoftë se do të mundohemi të bëjmë një përqasje midis shkrimtarit dhe politikanit, mendja na shkon tek një tipar i dukshëm i përbashkët: mënyra e përdorimit mjeshtëror të fjalës. Duke qenë se ...
Read More
A është i lirë njeriu në shkretëtirë?
November 8, 2022
A është i lirë njeriu në shkretëtirë?
Mbyllini sytë për një moment dhe përpiquni të përfytyroni një dhomë pa dyer e dritare. Uluni në të dhe qëndroni në mes të dyshemesë. A jeni të lirë? Sigurisht që jo, por në realitet probabiliteti q...
Read More
Derivatet e aktivizmit rinor
November 8, 2022
Derivatet e aktivizmit rinor
Të qenurit pjese e forumit, më ka bërë të reflektoj rreth dëshirës së përfaqësimit të secilit prej nesh ne politikë. A është rinia e gatshme të luftojë për përmirësimin e çdo hallke te zinxhirit po...
Read More
30 vjet me/pa demokraci
November 8, 2022
30 vjet me/pa demokraci
Nëpërmjet dokumentarëve të ndryshëm televizivë, jam njohur paksa me çfarë ka ndodhur në vitet ‘90-të. Kureshtja ime për tu thelluar më tej, ishte panorama… Një anije e mbushur, plot e për plot me n...
Read More
Rinia shqiptare: proaktivitet për ardhmëri
November 8, 2022
Rinia shqiptare: proaktivitet për ardhmëri
Nëse e ardhmja e Shqipërisë është një letër e pashkruar e hedhur shuk përdhe, atëherë jemi ne brezi i ri, menaxhuesit e hapësirave të mbetura e njëkohësisht pena që do ta shkruajë. Vendimtare është...
Read More
Ateizmi
November 23, 2021
Ateizmi
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Martin Fecani / Ponder Alban...
Read More
Dënimi me vdekje
November 23, 2021
Dënimi me vdekje
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Briselda Kumanaku / Ponder A...
Read More
Fake News në Facebook
November 23, 2021
Fake News në Facebook
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Soni Seli / Ponder Albania ...
Read More
Pastërtia e figurave politike
November 23, 2021
Pastërtia e figurave politike
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Arbana Doçi / Ponder Albania...
Read More
E shkuar jo e harruar…
November 23, 2021
E shkuar jo e harruar…
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Selina Como / Ponder Albania...
Read More
Letra
November 23, 2021
Letra
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Nigel Xherimeja / Ponder Alb...
Read More
Shpërdorimi i ushqimit, ndikimet e tij
November 23, 2021
Shpërdorimi i ushqimit, ndikimet e tij
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Markel Pajo / Ponder Albania...
Read More
Prejardhja jonë
November 23, 2021
Prejardhja jonë
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Ilsea Cani / Ponder Albania ...
Read More
Ndikimi i mediave të reja tek të rinjtë
November 23, 2021
Ndikimi i mediave të reja tek të rinjtë
Ky shkrim është përgatitur në kuadër të programit Ponder Albania me fokus mendimin kritik në media, udhëhequr nga UNICEF Albania dhe implementuar nga ICTSlab.   Elvis Caushaj / Ponder Alban...
Read More
Gjumi në epokën e re
January 14, 2021
Gjumi në epokën e re
Gjumi si pjesë e jetë së të rinjve! Sipas shumë studimeve nga organizata të ndryshme, gjumi është një ndër aktivitetet më të rëndësishme të jetës së një individi. Ai më fakt zë 1/3 e jetës tonë, s...
Read More
Eksperienca ime ne  ponder
January 12, 2021
Eksperienca ime ne ponder
Eksperienca ime ne PONDER Pak informacion rreth PONDER (per me teper mund te vizitoni faqen zyrtare https://ponder.al e cila eshte burimi i ketij informacioni) PONDER është një program socia...
Read More
A di të shkruash?
January 9, 2021
A di të shkruash?
Qëllimi i krijimit të një individi me parime të forta morale,përqasje intelektuale dhe aftësi të padiskutueshme për sukses (zhvillim) është miti social prej qindra vitesh i artikuluar dhe aktualish...
Read More
Fake News: Impakti dhe Parandalimi
December 2, 2020
Fake News: Impakti dhe Parandalimi
Ne jetojmë në epokën e informacionit, ku çdo ditë na serviren tonelata lajmesh. Siç seleksjonojmë ushqiminin që hamë, ashtu duhet të përzgjedhim edhe infomacionin, që perypim çdo ditë. Si vetë ushq...
Read More
NDIKIMI I COVID-19 NË MIGRIMIN E PARREGULLT
December 2, 2020
NDIKIMI I COVID-19 NË MIGRIMIN E PARREGULLT
Pandemia e COVID-19 ka sfiduar mënyrat se si ne mendojmë apo veprojmë ndaj lëvizshmërisë në të gjithë botën. Migrantët e parregullt janë akoma duke luftuar me varfërinë, shpërnguljet dhe diskrimini...
Read More
Ligjërim portokalli
December 2, 2020
Ligjërim portokalli
Rrjetet sociale janë veshur portokalli. Jemi në 16 ditët e aktivizmit kundër dhunës me bazë gjinore dhe s’ka mbetur kush, i madh a i vogël pa shpërndarë kund ndonjë postim që i thotë stop dhunës nd...
Read More
Ndikimi i “fake news” tek adoleshetët
December 1, 2020
Ndikimi i “fake news” tek adoleshetët
“Fake News” është një fenomen që ka ardhur në rritje me kalimin e viteve dhe ndikon në mënyrë të drejpërdrejtë jetën e të gjithëve. Qëllimi i këtij artikulli është të shohim cfarë ndikimi ka ai në ...
Read More